شماره ۳۶ فصلنامۀ فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی دریچه منتشر شد
چکیده ای از سرمقاله
«ما انسانیم»
امام علی(ع) در نامه ای به فرزند خود می فرماید: «مبادا از اینکه می بینی اهل دنیا این چنین به دنیا دل بسته اند و وحشیانه به دنیا هجوم آورده و فزون طلبی پیشه کرده اند، تو نیز فریب بخوری و روش آنان را در پیش بگیری، زیرا خداوند تو را از احوال دنیا خبر داده و دنیا نیز وصف خود را با تو بازگفته و زشتی های خود را به تو نموده است.
این عبارات، انسان شناسی امام علی(ع) را به صریح ترین وجهی روشن می کند،انسان شناسی یی که هم به او در ناکامی های سیاسی تسلی می دهد و هم سیاست این جهانی را برای او معنا می کند. خود را و فرزندش را و هم ستم رسیدگان تاریخ را تسکین و تسلی می دهد که مبادا پیشرفت های پاره ای از طمع ورزان و دنیاپرستان، آتش حسرت را در دلتان برافروزد و شما را تلخکام و ملول سازد.
خداوند نسبت به ما اهل گذشت است. زیرا ما را می شناسد و می داند که چگوه مخلوقی هستیم، او انتظار گزافی از مخلوقات خود ندارد.هر کس که بداند آدمی چگونه موجودی است، از این صفت خدایی پیروی خواهد کرد.رفتار انسانی یعنی رفتاری مناسب با وضع واقعی انسان، و همۀ سخن بر سر وضع واقعی انسان است.آیا فرشته است؟ جانور است؟ عاقل است؟ غافل است؟… تصور مولا علی(ع) از انسان این چنین است :
جانوران غافل،ولی معذور و محترم،نکتۀ مهم این است که اگر آدمیان را علی العموم عاقل بدانیم شرط خرد سختگیری با آنهاست، ولی اگر جاهل و مفتون و معذور بدانیم، شرط عقل و انصاف، ترحم بر آنهاست .
خدایا این شیوۀ ادارۀ امور را بر ما مسؤولان و حاکمان ما ارزانی دار که خلق از آن بهره مند گردد.
حسین ملایی/مدیر مسؤول فصلنامه دریچه